Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa
10/10 - (2 votes)

Na straganach pełno nowalijek i młodych warzyw.

Wczoraj na targu pan gorąco mnie namawiał na rabarbar i botwinkę :”swoją, pyszną i niepryskaną” .

Botwinka była naprawdę piękna, duży pęk ze ślicznymi liśćmi, więc jak mogłam odmówić.

Przytargałam i nie za bardzo wiedziałam co z nią począć.

Ostatecznie zdecydowałam się na zupę botwinkową.

 

  • 2 l wywaru ( warzywnego lub drobiowego )
  • duży pęczek botwinki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

zupa botwinka

 

Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę.

To samo zrobić z częścią łodyżek.

Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.

Przygotowane warzywa zalać wywarem i gotować 20 minut.

Dodać pokrojone liście, u mnie znowu tylko część, bo było ich bardzo dużo. Razem gotować jeszcze 5 minut.

Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Do podania można dodać śmietanę.

zupa botwinka

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



10 thoughts on “Zupa botwinkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here