Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów
Czasami aż trudno uwierzyć, że małym nakładem pracy i czasu można ugotować coś tak pysznego!
Sama nie zbieram grzybów, ale czasami jakaś dobra dusza podzieli się ze mną swoimi zbiorami i wtedy mogę zaszaleć.
Tak było tez tym razem.
Dostałam grzyby i radę, żeby ugotować barszcz grzybowy.
Gotowałam w warunkach wakacyjnych. Gdzie miałam do dyspozycj dwa palniki, dwa garniki i patelnię.
W tym przypadku było to aż nad to.
Basiu dziękuję za pyszne grzyby i poradę.
- ok 500 g grzybów leśnych ( oczyszczonych )
- 1 duża cebula
- 4 duże ziemniaki
- liść laurowy
- 4 – 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 1 łyżka mąki ( opcjonalnie )
- olej
- pieprz
- sól
Grzyby pokroić w plastry, przełożyć do garnaka.
Zalać wodą i gotować prze około 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do gotujących grzybów i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Cebele pokroić w pióra i zeszklić na oleju.
Dodać do zupy.
Dorzucić przyprawy.
Gotować kolejne 10 minut.
Jeżeli lubicie gęste zupy możecie mąkę rozmieszać w kilku łyżkach wody, dodać śmietanę, wymieszać.
Unikający mąki pomijają ten krok.
Do śmietany lub mąki ze śmietaną dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać i wlać do zupy. Wszystko wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Nie myślałam, że ugotowanie tak pyszniutkiej zupki będzie takie prościutkie. Palce lizać. Polecam.