Babka gotowana
Żeby miec ta pyszną babkę wystarczy forma do gotowania babki i chwilke czasu.
Chociaż podobno nawet specjalna forma nie jest potrzebna, bo babkę można ugotować w zwykłej formie do babki przykrytej folią.
Jednak nie moge tego potwierdzić bo nigdy nie gotowałam babki inaczej niż w formie zamykanej, przeznaczonej własnie do tego. Ale może ktoś z was próbował?
Taka babka gotowana to super propozycja nie tylko dla tych co nie maja piekarnika.
Jeżeli chcecie mieć całą babkę polaną czekoladą, a nie tylo częściowo jak u mnie, wystarczy polewę przygotować z podwójnej ilosci składników.
Możecie też zrobic polewę z samej czekolady gorzkiej lub mlecznej, polewa wyjdzie w obu wypadkach super, różnić sie będzie słodkością.
Babkę można też zrobić w jednym kolorze, ale taka dwukolorowa moim zdaniem ma wiele uroku i ciut więcej smaku.
- 6 jajek
- 250 g masła
- 110 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo kilka kropli innego aromatu spożywczego
polewa:
- 25 g czekolady gorzkiej
- 25 g czekolady mlecznej
- 1 łyzka masła
- 1 łyzka smietany kremówki
Masło roztopić i przestudzić.
Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą lub kaszą manną..
W wysokim garnku w którym zmiesci się cała forma do babki, zagotować wodę tak, żeby wypełniała mniej więcej ¹/3 objętości.
Jajka z cukrem ubić do białości.
Do ubitych jajek powili wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając.
Wlać ekstrakt waniliowy lub inny preferowany przez was aromat spożywczy.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiać przez sito i porcjami delikatnie mieszając dodawac do ciasta.
Do przygotowanej formy przelać mniej więcej połowę ciasta I ja preferuję raczej ciut więcej.
Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać.
Ciemne ciasto przelać do formy tak, żeby mniej więcej pokryło białe ciasto.
Jeżeli chcecie osiągnąć efekt marmurkowy, to patykiem do szaszłyków lub długim cienkim nożem wymieszajcie delikatnie ciasto w kilku miejscach.
Jeżeli wystarczy wam po prostu dwukolorowa babka to nie róbcie nic.
Formę z ciastem przykryć i wstawić do gorącej wody.
Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy, a forma nie powinna pływać tylko stać na dnie garnka.
Garnek przykryć i zostawić na małym ogniu na 1,5 godzimy.
Formę z babką wyjąć z garnaka, ostudzić i dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.
Polewa:
Do naczynia do rozpuszczania czekolady lub po prostu do miski ( nie moze być plastikowa) włożyć połamana czekoladę, masło i wlać śmietanę.
Umiescić naczynie na garnuszku z gotującą woda i rozpuscić czekoladę w kapieli wodnej. Woda nie powinna dotykać naczynia z czekoladą ani zbyt mocno sie gotować.
Polewę przemieszać i od razu, taką ciepłą polać babkę.
Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Mam foremkę do babki gotowanej. Kupiłam ale nigdy nie użyłam. Czuję, że nadszedł czas żeby to zmienić. Ugotuję babkę z tego przepisu. Wygląda bardzo kusząco.
Bardzo ciekawy przepis 😊