Pasta z grochu z salsa z cebuli i kaparów

Pasta z grochu z salsa z cebuli i kaparów
10/10 - (1 vote)

Dawno nie było u mnie żadnej pasty, a przecież ja kocham pasty.

Dlatego dzisiaj wyjątkowa pasta z grochu z salsą z cebuli i kaparów.

Przepis jest inspirowany propozycją z książki „Test kitchen” Ottolengchi na puree z grochu z cebulą i salsą z kaparów.

Potrzebujemy grochu. Ja użyłam zielonego bo taki akurat miałam w domu, ale żółty też doskonale się tutaj też sprawdzi.

Zaczynamy od ugotowania grochu. Ponieważ jest to długotrwały proces zachęcam was do ugotowania większej ilości i zamrożenia w porcjach nadmiaru.

Z podanych proporcji wychodzi sporo pasty, wiec jeżeli się obawiacie, że to dla was za dużo możecie zrobić ją z połowy składników. Ostrzegam jednak, że może się to okazać za mało, szczególnie jeżeli jest was w domu więcej.

Zarówno paste jak i salse można przechowywać kilka dni w lodówce. Oczywiście pod przykryciem i najlepiej w szklanym pojemniku.

  • 250 g suchego grochu
  • 2 duże czerwone cebule
  • 50 g kaparów w occie
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • olej
  • oliwa

pasta z grochu z salsą z cebuli i kaparów

Groch wypłukać i namoczyć przez noc w wodzie.

Namoczony groch ponownie przepłukać, zalać wodą i ugotować.

Cebulę pokroić w kostkę.

Patelnie z olejem rozgrzać, włożyć na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić.

Połowe cebuli odłożyć do miski.

Do reszty cebuli na patelni dodać ugotowany, odcedzony groch. Posolić, dodać curry i zalać wodą tak żeby wszystko zakryła.

Dusić na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając około 40 minu lub aż groch będzie się rozpadał po naciśnięciu, a woda prawie całkowicie wyparuje.

Przestudzić.

Przestudzony groch zmiksować razem z resztka wody która została w malakserze.

Kapary grubo posiekać i dodać do cebuli którą odłożyliście do miski.

Dodać łyżkę zalewy z kaparów. Wymieszać.

Można to zrobić od razu po przestygnięciu cebuli. Wtedy salsa będzie miała czas na przegryzienie się, a cebula ładnie się zamarynuje w sosie z kaparów.

Pastę wyłożyć na miskę lub talerz.

Posypać salsą z kaparów i cebuli.

Całość polać oliwą.

pasta z grochu z salsą z cebuli i kaparów

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



1 thought on “Pasta z grochu z salsa z cebuli i kaparów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here