Drożdżowe z jagodami
Zwykłe ciasto drożdżowe z jagodami. Co więcej można napisać na jego temat? Chyba tylko to, że szybko znika.
ciasto :
- 4 szkl ( 600 g ) mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1 szkl ( 250 ml ) mleka
- 25 g drożdży
- 100 g masła
kruszonka :
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
dodatkowo :
- 300 g jagód
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ( 15 g ) ziemniaczanej
Zagnieść ciasto, pamiętając, żeby masło dodać dopiero wtedy, kiedy inne składniki będą już połączone. Odstawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć, wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną i cukrem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Obie części rozciągnąć formując prostokąty.
Jagody rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć ciasto jak roladę.
Włożyć do form wyłożonych papierem lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką.
Ciasto mozna naciąć.
Zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasta.
Piec w 180°C przez 40 minut.
Smacznego :)
Moje ulubione! Najlepsze!
Jeszcze nie robiłam, ale pochwalę się, że jadłam to właśnie :-) Było PRZEPYSZNE! Polecam!
A ja przez tyle czasu nie podziękowałam, za plener :)