Biszkopt z czerwoną porzeczką
Ciasto dla tych, którzy lubią jak oprócz słodyczy pojawia się w deserze coś kwaśnego. Nam smakowało. Dzieciaki jadły i prosiły o dokładki. Spróbujecie, szczególnie jeśli jesteście fanami czerwonej porzeczki.
biszkopt :
- 0,25 szkl ( 30 g ) maki
- 0,25 szkl ( 50 g ) cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
masa :
- 200 g śmietany kremówki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szkl ( 50 g ) cukru pudru
- czerwona porzeczka
dodatkowo :
- czerwona porzeczka
- 1 galaretka czerwona o dowolnym smaku
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno cukier, żółtka i mąkę.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do piecenia. Piec w 180ºC przez 30 minut.
Ciato wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.
Śmietanę ubić na sztywno, nie przerywając dodać jogurt i cukier.
Porzeczki ( u mnie w sumie niecały kilogram ) umyć i obrać z gałązek. Dodać do śmietany i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą połową biszkoptu.
Galeretkę ugotować dając trochę mniej wody niż zaleca producent. Przestudzić, i gdy zacznie gęstnieć wylać na wierzch ciasta, na którym wcześniej zostały położone porzeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego :)