Tort jeżynowy
Kolejny tort. Biszkopt, bita śmietana i jeżyny. Bardzo smaczne połączenia. Tym razem dla mojej małej, a raczej dużej dziewczynki.
biszkopt :
- 6 jajek
- 0,5 szkl ( 80 g ) mąki
- 0,5 szkl ( 100 g ) cukru
warstwa śmietanowa :
- 200 g śmietany kremówki
- 30 g cukru
warstwa jeżynowa :
- 400 g jeżyn
- 100 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka żelatyny
- woda do rozpuszczenia żelatyny
dekoracja tortu :
- 200 g śmietany kremówki
- 30 g cukru
- barwnik spożywczy
- groszek cukrowy ( mały i duży )
Przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać kolejno cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty i lekko mieszając dodać mąkę. Całość przelać do wyłożonej papierem formy. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Tortownica 2
Jeżyny z cukrem zmiksować i przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do jeżyn doprawionych sokiem z cytryny.
Śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodać cukier.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. włożyć do tortownicy. Nałożyć śmietanę, na nią jeżyny i przykryć drugą połową ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, do zastygnięcia.
Śmietanę ubić, dodać cukier i barwnik, ale nie jest on konieczny.
Ciasto wyjąć z formy i posmarować śmietaną. Udekorować. U mnie były to groszki cukrowe. Ale jak zawsze przy dekorowaniu każdy robi to co lubi, alebo czym sprawi przyjemność jubilatowi :)
Smacznego :)