Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Cukinie zapiekane z miesem mielonym niestety nie należą do zbyt fotogenicznych dań, ale zapewniam was są bardzo smaczne.
Niech was nie zniechęci ich wygląd.
Przygotowanie cukini faszerowanej mięsem nie wymaga dużych nakładów pracy.
Zachęcam was do spróbowania.
Pamiętajcie kupując cukinię, że im mniejsza cukinia tym smaczniejsza, starajcie się więc nie kupować cukiniowych gigantów.
Ja kupuję bardzo małe cukinie, u mojego ulubionego pana od cukini i pomidorów. Tym razem w kilogramie było ich aż 9.
- 1 kg małych cukini
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 szt ( 250 g ) cebuli
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- olej do smażenia
- sól
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
Wymieszać mięso z przestudzoną cebulą i jajkami.
Przyprawić. Ja dodałam musztardę i sól.
Cukinie umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.
Na każdą połówkę kłaść sporą porcje mięsa.
Przygotowane cukinie ułozyc w naczyniu do zapiekania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 40 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.