Omlet
Dawno nie było propozycji śniadaniowej. Czas to nadrobić. Dzisiaj danie znane każdemu : OMLET. Z podanych składników wychodzi spora porcja.
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki *
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Jajka ubić na puszystą pianę, lekko posolić, dodać mąkę. Delikatnie wymieszać.
Patelnie rozgrzać i posmarować tłuszczem. U mnie masło, ale może by też olej.
Jajka wylać na patelnie. Zmniejszyć ogień.
Jeżeli lubicie omlety z dodatkami, można je teraz wyłożyć na wierzch.
Jeżeli lubicie omlety z dżemami smarujemy nimi omlet po zdjęciu z patelni.
Przykryć i zostawić, aż góra się zetnie.
Przy podaniu złożyć omlet na pół.
Smacznego :)
* informacja dla osób na diecie bezglutenowej : dodatek mąki nie jest konieczny, omlet wychodzi świetnie także bez niej