Schab tradycyjnie pieczony
Kiedy nie mamy już ochoty na kupne wędliny, można w prosty sposób przygotować pyszny, aromatyczny schab.
Tutaj w najprostszej wersji, ale oczywiście możecie go doprawic w dowolny sposób.
Wasze ulubione przyprawy świetnie się tu sprawdzą.
- ok. 1 kg mięsa
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- sól
Mięso umyć i oczyścić z błon.
Czosnek obrać i pokroić w słupki.
Schab naciąć wąskim czubkiem noża i wypełnić powstałe dziury czosnkiem.
Natrzeć solą i majerankiem, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Po tym czasie mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć.
Tak przygotowany schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC na godzinę.
Mięso można jeść na ciepło,a do chleba wykorzystać to co zostanie. Jeśli coś zostanie.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Takie coś to ja rozumiem. Teraz tęsknię za czasmi, gdy mieliśmy kurki, świnki i sami robiliśmy wędliny, peklowaliśmy, piekliśmy mięso
pyszne mięsko
Zrobię chyba na święta, bo mam dosyć kupowanego ;) taniej i zdrowiej