Śledzie w białym winie z rodzynkami
Śledzie albo się kocha albo się ich nie znosi.
Ja bardzo długo ich nie jadłam.
Od jakiegoś czasu śledzie lubię, a czasami przychodzi mi na nie ogromna ochota i wtedy najczęściej robię właśnie śledzie z rodzynkami w winno pomidorowym sosie. Dla mnie to idealne połaczenie.
Najlepiej użyć płatów śledziowych takich z beczki, wcześniej wymoczonych w wodzie, ale mogą też być śledzie typu matias.
- 500 – 600 g płatów śledziowych
- 1 cebula
- garść rodzynek
- puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka białego wina
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię z olejem, posolić i zeszklić.
Dodać rodzynki, pomidory i podlać winem.
Wszystko razem poddusić, w razie potrzeby dodać trochę wody.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Układać w słoiku warstwami kładąc na przemian śledzie i sos.
Zakończymy warstwą sosu.
Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Zawsze robię podwójną ilość, bo te śledzie bardzo lubią znikać z lodówki w tajemniczych okolicznościach.
Ooo, pyszne bedzie! Aga, skad wiedzialas, ze szukam wlasnie czegos takiego na weekend? :-)
czary :)
Chyba tak :-)