Drożdzówki z serem
Drożdżówki z serem. Lubicie? Ja bardzo, a tym domowym nie można się oprzeć.
ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 1 szkl ( 250 ml ) mleka
- 20 g drożdży
nadzienie
- 500 g białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło rozpuszczamy i dodajemy do mleka. Wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrosnięcia.
W misce rozkruszamy twaróg, dodajemy jajko, aromat, śmietanę i cukier. Wszystko zmiksować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na całości rozsmarować nadzienie. Złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku. Kroić na prostokąty. Każdy prostokąt przekręcić tworząc świderek.
Włączyć piekarnik i nagrać do 180ºC. W tym czasie drożdżówki troszkę podrosną. Piec przez 25 minut.
Gotowe drożdżówki posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Lukier można zrobić z soku z cytryny lub wody z cukrem pudrem, dodając do płynu tyle cukru, żeby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Rada dla niedoświadczonych : ostrożnie z płynem, potrzeba go naprawdę stosunkowo niewiele.
Smacznego :)
ja już chyba pół roku zbieram się za drożdżówki..i tak..mm jakoś ruszyć się nie mogę :D
Ja drozdżówki piekę falami. Ale są wciagajaće i dają tyle możliwości.
Super drożdżówki, takie domowe najlepsze.
Też ak uważam :)
nie ma jajek w skladzie ciasta?????
Nie ma. Myślę, że między innymi dlatego, drożdżówki są smaczne nawet trzeciego dnia (jedna została zapomniana i dlatego mogłam to sprawdzić).