Pascha wielkanocna wg Agnieszki Kręglickiej
To jest wpis numer 200. Sama jestem zaskoczona, kiedy ja tyle tego napisałam. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu każdy kto do mnie zagląda, znajduje tu coś dla siebie.
Pascha gości na stołach wielkanocnych w wielu domach.
W moim domu rodzinnym nigdy nie było zwyczaju robienia i podawania paschy na Wielkanoc.
Dopiero jak dorosłyśmy, moja siostra przygowała ją raz i tak nam posmakowała, że weszła do naszego świątecznego repertuary.
Kiedy zapytałam was na FB o propozycje potraw na Wielkanoc Anita zaproponowała paschę Agnieszki Kręglickiej.
Przeglądając książki kucharskie szukając inspiracje znowu trafiłam na przepis Agnieszki Kręglickiej na paschę.
Nie mogłam więc jej nie zrobić.
Za pierwszym razem kiedy ją robiłam nie obyło się bez przygód, bo mąż zamiast kwaśniej śmietany kupił słodką śmietankę i trochę się bałam czy cała operacja pozyskiwania sera się uda. Dodałam do płynu sok z cytryny( ok. 2 łyżek ) i ser wyszedł jak marzenie.
Do paschy możecie dodać dowolne, ulubione przez was bakalie. Ja dałam morele, figi i orzechy włoskie.
U nas pascha zjadana jest z konfiturą z czarnej porzeczki i bardzo ją w takiej wersji polecam.
Źródło : Nowa Kuchnia Świata – Agnieszka Kręglicka
- 2 l mleka
- laska wanilii
- 0,5 litra kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 250 g miękkiego masła
- 0,75 szkl ( 100 g ) cukru pudru
- bakalie
dodatkowo :
- gaza
Jajka rozmieszać ze śmietaną.
Mleko z wanilią zagotować w dużym garnku. Zmniejszyć ogień.
Do wrzącego mleka dodawać powoli jajka ze śmietaną, cały czas mieszając, do czasu kiedy płyn rozdzieli się na ser i serwatkę.
Zdjęć z ognia.
Przestudzić i wyjąć wanilię.
Sitko wyłożyć podwójną gazą.
Wylać masę i dobrze odsączyć najlepiej przykryć, obciążyć i zostawić na noc.
Bakalie jeśli są suche namoczyć i drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dokładnie połączyć z serem. Można do tego użyć miksera.
Na koniec dodać bakalie.
Miskę wyłożyć gazą, napełnić masą, przykryć i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Gotową paschę przełożyć na talerz, zdjąć gazę i udekorować.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Wspaniała. Ale u męża w domu paschę mrozi się :), więc my zrobiliśmy tak samo. Polecam !
Czy może być zwykle mleko ze sklepu?
Tak, może być mleko ze sklepu. Może być mleko pasteryzowane ( w lodówce w butelkach ). Pascha nie wyjdzie z mleka UHT ( w kartonach ). Lepsze będzie mleko tłuste czyli 3 %. chociaz na mniej tłustych tez się uda.
To jest pascha idealna. Moja ulubiona. Obowiązkowa pozycja na moim stole w święta.
Miło mi to czytać, dziękuję. A pascha faktycznie warta polecenia
U mnie w domu nigdy nie było paschy na Wielkanoc ani blinów gryczanych na Boże Narodzenie. Co roku obiecuję sobie, że zrobię i nigdy nie starcza mi czasu. Może w tym roku uda mi się zrobić?
widzę, że nie tylko ja nigdy nie jadłam ani nie robiłam paschy. chyba trzeba będzie to zmienić :D
Warto spróbować :)
Ale piękna. Nabrałam ochoty na rozpoczęcie Świąt już w ten weekend ;-)
Ja kulinarnie też już bym mogła zaczynać :)
nigdy nie robiłam – muszę spróbować :)
Warto spróbować :)
Cudowna słodycz!
Jeszcze cudowniejsza pewnie przez to, że robiona raz do roku :)
Piękny świąteczny deser :)
Piękna!
W moim domu to obowiakowy deser wielkanocny, tradycyjny od lat.
Uwielbiam.
U mnie od niedawna, ale już teraz też obowiązkowy :)
Ja też jeszcze nigdy nie robiłam ani nawet nie jadłam. Może warto spróbować:)
Myślę, że warto zrobić :)
Ja też jeszcze nie robiłam…. ale to co widzę bardzo kusi :)
O lala, wyglada bosko, bardzo elegancko ;)
To tez był mój pierwszy raz :)
Nigdy nie robiłam paschy :-) wygląda pysznie :-)