Kapusta i papryka, czyli pyszne danie jednogarnkowe

Kapusta i papryka, czyli pyszne danie jednogarnkowe
8.9/10 - (8 votes)

Szukacie prostych dań na jesień? To danie takie właśnie jest.

Dla mnie jest to danie wspomnienie.

Związane z dniem Wszystkich Świętych.

Kiedy z mamą w ten zimny listopadowy dzień przejechałyśmy z jednego cmentarza na drugi, głodne i zmęczone, dopadł nas bardzo ładny zapach.

Stanęłyśmy w długim ogonku i cierpliwie czekałyśmy.

Warto było, bo to co dostałyśmy było pyszne.

Kapusta, papryka i kiełbasa. Proste prawda?

Potem starałam się odtworzyć to danie w domu i wydaje mi się, że się udało.

  • mała główka kapusty białej
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • ok. 500 g kiełbasy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy

kapust, papryka czyli danie jednogarnkowe

Kapustę pokroić, nie musi to być zrobione szczególnie dokładnie, nawet wskazane jest, żeby były większe kawałki. Posolić.

kapusta, papryka czyli danie jednogarnkowe

Paprykę pokroić w dużą kostkę. Dodać do kapusty.

Kiełbasę pokroić w kostkę i obsmażyć.

Jeśli Jest bardzo chuda można to zrobić na oleju.

Dodać do warzyw, doprawić musztardą i ketchupem, podlać małą ilością wody i dusić ok. 30 minut.

Podawać z chlebem ( tak było na cmentarzu) lub z ziemniakami.

kapusta, papryka czyli danie jednogarnkowe

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



17 thoughts on “Kapusta i papryka, czyli pyszne danie jednogarnkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here