Keks
Keks na święta? Oczywiście!
Dużo bakalii, możliwość wcześniejszego przygotowania i nieskomplikowany przepis.
Moim zdaniem to wystarczające powody, żeby to właśnie on znalazł się w moim zestawieniu świątecznych propozycji.
Gdyby ktoś mnie zapytał, ilu przepisów na keks już wypróbowałam, nie potrafiłabym odpowiedzieć, tak dużo ich było. Były bardziej udane próby i mniej.
Ten keks mogę wam z czystym sumieniem polecić. Jeżeli szukacie tego jedynego, najlepszego przepisu, upieczcie go.
Być może i wy uznacie, że nie ma co szukac dalej, bo to jest ten smak.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” wyd. XIII z 1969 roku z moimi niewielkimi modyfikacjami.
- 300 g mąki + do obtoczenia bakalii
- 150 g masła
- 5 jajek
- 180 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )
- 300 – 400 g bakalii
Masło utrzeć na puszystą masę.
Do utartego masła dodać kolejno po jednym jajku, przesiany cukier puder i na końcu partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ucierać aż masa stanie się puszysta.
Bakalie obtoczyć w mące.
Dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone bakalie. Wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki ( 11 x 30 cm ).
Piec w 180ºC przez ok. godzinę.
Jeśli ciasto się zrumieni, a w środku nadal będzie surowe można je przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Pod przepisem jest uwaga,że keks można piec bez proszku i nie ukrywam, że kusi mnie ta wersja, pewnie kiedyś spróbuję.
Moje uwagi : ciasto wychodzi bardzo smaczne, będę powtarzała, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru. Moim zdaniem w zupełności wystarczy 170 g .
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Ten keks jest genialny. Od kąd znaleźliśmy ten przepis już nie szukamy innego.
To jest mój ulubiony przepis na keks. Uwielbiam go ❤️
Uwielbiam keksy ! A Twój wygląda naprawdę świetnie i kusząco :)
Keks jest idealny na święta! Wygląda bardzo apetycznie :)
No muszę zrobić taki na Święta! Jak nie zapomnę to dam Ci znać jak wyszedł ;-)
Całym sercem jestem za domowym keksem!
Na święta będzie idealny, zrobię i dam znać jak wyszedł ;;)
Taki keks to obowiązkowy jest na święta :-).
Agnieszko-pięknie wygląda Twój keks. Przede wszystkim nie 'spadły” bakalie :) Je tez robię to ciasto ze starego przepisu i bardzo lubię tę wersję. Musze wreszcie go wpisać :) pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za świąteczną akcję :)
Keks wygląda tak, że tylko chwytać i jeść:)
Piękny keksik, bardzo lubię, kiedy coś chrupie w ciastach, najbardziej lubię orzechy i suszone figi :)
Keks wygląda pysznie i z chęcią go wypróbuję. Ja zawsze robię ze starego rodzinnego przepisu, bo był dla mnie najlepszy ze wszystkich jakie próbowałam, ale i ten wygląda wspaniale :))) Mam wrażenie że aż pachnie :)))
Wspaniałe ciacho i piękne fotki:)
Wygląda pysznie!
Ale u mnie jeszcze chwila do świąt…
Wyszedł idealnie :)
wspaniała klasyka :)
jedno z prostszych ciast, ale przesmacznych! I fakt- co dom, to inna modyfikacja :)
Uwielbiam, z dużą ilością bakalii. Robię nie tylko na święta :-)
im więcej bakalii tym lepiej;) piekę na święta;)
Pychota.
Uwielbiam keks i planuję upiec na te święta, a jak będzie się zobaczy :))
Keks to najlepsze ciasto … uwielbiam je jeść z kubkiem herbaty mniam!
Uwielbiam keks z dużą ilością bakali :) pycha!
Kocham świąteczny keks:)