Jajka zapiekane na szpinaku
Czosnkowy szpinak, ser pleśniowy i jajka, to znane i pyszne połączenie. Warto poświęcić chwilę i rozpocząć dzień od takiego śniadania.
- 250 g liści świeżego szpinaku
- 2 – 3 jajka
- 1 – 2 ząbki czosnku
- kawałek sera pleśniowego ( u mnie gorgonzola )
- sól
- olej
Szpinak umyć, oderwać łodygi i przesmażyć na małej ilości oleju z dodatkiem czosnku i soli.
Przełożyć do naczynia które można wstawić do piekarnika, posypać pokruszonym serem. Zrobić w zależności od ilości jajek 2 lub 3 wgłębienia rozsuwając liście i wbić w nie jajka. Posolić białka, przyspiesza to jego ścinanie się.
Piec w 165 º C do ścięcia białek, powinno to zająć ok. 20 – 25 minut.
Smacznego :)
Fajny przepis muszę kiedyś koniecznie wykonać takie jajka na szpinaku na śniadanie.
mam słabość do szpinaku, więc nie pogardziłabym takim śniadaniem lub kolacją :)
Po prostu uwielbiam. Robię takie danie, podaje je z makronem pełnoziarnistym.
Cudownie to wygląda! :)
W samo sedno!! Wszystko to, co lubię najbardziej :-)
kocham takie dania : )!
Świetny pomysł na śniadanie! U mnie szpinak musi być jeszcze obowiązkowo przyprawiony gałką muszkatołową ;)
Bardzo długo nie lubiłam szpinaku, a teraz… kocham :)
Oczywiście, że warto. Uwielbiam to połączenie.
Wygląda tak pysznie i zachęcająco, że nie sposób nie skopiować takiego dania:)
Rewelacja, idealne zestawienie :)
O mamo! Jakie banalne i pyszne się wydaje! Muszę to wkrótce zrobić. Może na któreś śniadanie albo kolację <3 <3
Zdrowe, pyszne i proste śniadanie :-).
Uwielbiam szpinak, nie jadłam jeszcze go w taki sposób. Musi to być pyszne ;)
To musi smakować wyśmienicie! Nie jadłam jeszcze jajek przygotowanych w ten sposób, ale połączenie dla mnie idealne :) Pyszne i zdrowe śniadanko :)))
Świetne danie kochana :-)
Robię podobne danie, ale w wersji obiadowej. Szpinak przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Gotuję kaszę gryczaną paloną. Na kaszy układam warstwę szpinaku, na to wbijam jajka i zapiekam. Czasami do szpinaku dodaję też suszone pomidory. Szybkie, proste i bardzo smaczne :)
Wygląda cudownie! Uwielbiam szpinak, ale o takiej wersji jeszcze nie słyszałam! Mniam! ;-)
taka szakszuka na zielono troszku ;)
Wygląda zachęcająco <3