Krakersy pełnoziarniste

Krakersy pełnoziarniste
10/10 - (3 votes)

Krakersy pełnoziarniste to zdrowa alternatywa dla chleba, ale też smaczna przegryzka między posiłkami.

Możecie do nich dodać swoje ulubione ziarna.

  • 1 szkl. ( 150 g ) mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek dyni
  • 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek słonecznika
  • 200 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki (30 g ) oleju
  • 1 łyżeczka miodu ( 10 g )
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo mąka do podsypywania w czasie wałkowania

krakersy pełnoziarniste

Wodę wymieszać z miodem, olejem i drożdżami.

Wsypać makę z solą i ziarna.

Zagnieść ciasto.

Rozwałkować dość cienko w razie potrzeby lekko podsypując mąką.

Pokroić na prostokąty, kwadraty czy trójkąty.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można piec od razu. Ja jednak musiałam wyjść i moje krakersy czekały sobie przykryte godzinę.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.

Ja piekłam 2 blachy naraz i po 20 minutach zmieniła blachy miejscami, ta z góry poszła na dół, ta druga odwrotnie.

krakersy pełnoziarniste

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Krakersy pełnoziarniste”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here