Domowa granola z orzechami
Taka domowa granola z orzechami to świetny pomysła na dobry początek dnia.
Już od początku jej robienia w domu unosi się niesamowity zapach, który sprawia, że nie można się doczekać kiedy bedzie gotowa i kiedy wreszcie można będzie ją zjeść.
Granola z tego przepisu do końca pozostaje chrupka, nie mięknie z czasem. Dla mnie to ogromna jej zaleta :)
- 2,5 szkl ( 300 g ) płatków owsianych (oznaczone bezglutenowe dla bezglutenowców )
- 0,5 szkl ( 60 g )orzechów włoskich
- 0,5 szkl ( 50 g ) płatków migdałowych
- 0,25 szkl ( 35 g ) orzechów pekan
- 0,5 szkl ( 160 g ) syropu klonowego
- 2 łyżki ( 55 g ) oleju kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
W garnku, który potem pomieści wszystkie składniki rozpuścić olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego.
Dodać cynamon, płatki owsiane, posiekane orzechy i płatki migdałów. Dokładnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać mieszankę z płatkami i rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni.
Piec w 150 º C przez 50 minut, od czasu do czasu lekko mieszając.
Po wystudzeniu, wsypać do szczelnego pudełka lub słoika.
Zjadać ze smakiem.
Smacznego :)
Robiłam już tą granolę wiele razy. Jest niezastąpiona. Śniadanie z jej dodatkiem to przyjemność.
Pyszności do schrupania na śniadanie, jak dla mnie bomba :)
Super na śniadanko i do chrupania ;)
Uwielbiam granolę i zawsze mam zrobiony zapas, samo zdrowie :)
Takiej wersji z olejem kokosowym i syropem klonowym jeszcze nie robiłam, z przyjemnością spróbuję :)
Pozdrawiam, Agness :)
idealna na szybkie i zdrowe śniadanie:)
Kiedyś zrobiłam granolę i rzeczywiście była bardzo dobra. Może znowu zrobię :)
Fajna i zdrowa przekąska :)
Pyszna. Uwielbiam jeść granolę na śniadanie :-)
Próbowałam robić dwa razy i nie wyszło. Zapomniałam o nich i się spaliły w piekarniku.
Podobnodo trzech razy sztuka :)
uwieeelbiaaam!!! :D
Podziel się troszku :(
Zapraszam, właśnie robię kolejną porcję :)
Domowe granole są najlepsze :)
Jestem tego samegozdania :)