Mazurek cytrynowo pistacjowo sezamowy
Co powiecie na mazurek na spodzie z dodatkiem migdałów, pokryty pastą z orzechów pistacjowych, wykończony masą cytrynowo sezamową?
Na bogato prawda?
Ale kiedy jak nie od święta pozwolić sobie na taką rozpustę.
Przepis pochodzi z bloga Cake Lab . Jeżeli zauważycie drobne różnice, to nie wynikają one z nieuwagi, tylko ja właśnie tak zrobilam ten mazurek.
Jeżeli pominiecie pistacje, co zmniejszy znacznie koszty, to nadal będzie pysznie bo sama masa cytrynowo chałwowa jest bardzo smaczna.
ciasto :
- 175 g mąki
- 20 g mielonych lub tartych migdałów
- 65 g drobnego cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- pasta pistacjowa :
- 70 g obranych pistacji
- 15 g oleju
masa :
- 110 g soku z cytryny
- 150 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 duze jajka
- 100 g miękkiego masła
- 150 g chałwy
dodatkowo:
- dekoracja wg uznania
Spód:
Mąkę wymieszać z migdałami, solą i cukrem. Dodać posiekane masło oraz jajko. Szybko zagnieść.
Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki.
Ciasto mozna przyechowywać w lodówce do tygodnia, w zamrażalce 2 – 3 miesiące.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na prostkąt, tak żeby można nim było wyłożyć formę 36 x 13 cm.
Nakłuć spód widelcem.
Wyłożyć ciastem formę i ponownie wstawić do schlodzenia.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Jeżeli ciasto jest dobrze schłodzone i będzie wstawione do gorącego piekarnika to brzegi nie powinny opaść. Jeżeli jednak macie obawy możece upiec spód na ślepo, używając do tego kulek ceranicznych lub ciężkich ziaren. Jeżeli zdecydujecie się ciasto obciążyć, pamiętajcie, żeby po 15 minutach zdjąc obciążenie. Inaczej spód może być niedopieczony.
Piec ok. 30 minut.
Pasta pistacjowa :
Orzechy pistacjowe zmielić na drobny miał, dodać olej i dokładnie wymieszać. Jeżeli chcecie uzyskać ładny zielony kolor może być konieczne użycie barwnika.
Pastę pistacjową rozsmarować na przestudzonym spodzie.
Masa :
W niedużym garnku zmiksować jajka na jednolitą masę.
Dodać cukier i sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Wymieszać.
Gotować na niedużym ogniu aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.
Do misy blendera pokruszyć chałwę, dodać miękkie masło i przelać do nich masę jajeczną i razem zmiksować.
Ciepłą masę wyłożyć na blat posmarowny pastą pistacjową i wyrównać.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dekorować wg uznania. U mnie dekoracja to orzeszki pistacjowe i płatki kwiatów.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Robiłam na imprezę i wszyscy pytali co to za pyszna tarta. Była zabawa z odgadyaniem, co tam jest.