Chleb litewski

Chleb litewski
8.5/10 - (18 votes)

Kiedy dostałam zaproszenie od Zorry do wzięcia udziału w Światowym Dniu Chleba od razu wiedziałam, że i w tym roku po raz kolejny z przyjemnością dołącze do akcji.

W tym roku nie miałam żadnych wątpliwości jakim chlebem powinnam obchodzić ten dzień.

Chleb litewski jest jednym z moich ulubionych. Niestety wcale nie jest łatwo go kupić, a ja przez długi czas nie miałam odwagi zabrać się za jego upieczenie. Niedawno jednak postanowiłam podjąć wyzwanie i po przejrzeniu wielu przepisów, metodą prób i błędów udało mi się otrzymać chleb, który spełnia wszystkie moje wymagania. I co tu dużo gadać jest pyszny. Ciężki, wilgotny i długo pozostaje smaczny.

Ma niestety jedną wadę, nie da się go zrobić szybko. Przygotowanie chleba litewskiego musi być rozłożone w czasie. Jednak zapewniam was, warto go upiec.

starter :

  • 15 g zakwasu żytniego
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 30 ml wody

zaparka :

  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 650 ml wody
  • 10 g kminku

ciasto właściwe :

  • starter + zaparka
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g cukru
  • 40 g melasy
  • 30 g fermentowanego słodu
  • 20 g soli

dodatkowo :

  • 30 ml wody
  • mąka do podsypania

chleb litewski

Starter :

Wymieszać wszystkie składniki. Szczelnie przykryć i zostawić na 24 godziny.

Zaparka:

Po 12 godzinach od nastawienia startera połączyć ze sobą wszystkie składniki zaparki, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie wymieszać ze sobą starter i zaparke. Ponownie przykryć folią i odstawić na kolejne 12 godzin.

Następnie do powstałego zaczynu dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można to zrobić mieszając mikserem albo ręcznie.

Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 60 minut.

Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Odłożyć 30 g, a z reszty uformować 1 duży lub jak u mnie 2 małe bochenki. Chleb włożyć do koszyka do wyrastania. przykryć i odstawić 90 minut.

Piekarnik nagrzać do 250 °C.

Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, nakłuć w wielu miejscach patykiem do szaszłyków lub wykałaczką. Jest to ważne inaczej chleb popęka, tak jak to się stało tym razem u mnie.

Odłożone ciastowo mieszać z 30 ml wody i tak powstałą mazią posmarować bochenek.

Piec w 250 °C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 °C i piec przez 40 minut.

Chleb litewski

Smacznego!

World Bread Day, October 16, 2020

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



3 thoughts on “Chleb litewski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here