Gulasz z kiszoną kapustą
Proste danie jednogarnkowe. W sam raz na nadchodzące długie, jesienne i zimowe wieczory.
- 1 kg mięsa ( u mnie szynka wieprzowa )
- 2 szt ( ok. 400 g ) cebule
- 2 szt ( 200 g ) marchewki
- puszka pomidorów krojonych
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka kminku
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka.
Cebulę i marchewkę, obrać. Cebulę pokroić w pióra, marchew w półkrążki. Obsmażyć na oleju. Dołożyć do mięsa. Dodać przyprawy, pomidory, podlać wodą i dusić przez 40 – 50 minut. Jeśli po tym czasie mięso będzie nadal twarde, można ten czas przedłużyć.
Kapustę pokroić i dodać do garnka. Całość dusić kolejne 30 minut.
Podawać można w sposób dowolny. Pasuje i do ziemniaków i do chleba i do tego co tylko nam wpadnie do głowy.
Jeśli chcemy mieć danie jednogarnkowe, nie wymagające już żadnych dodatków, do obsmażonego mięsa i warzyw, można dodać przed duszeniem obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Smacznego :)
Znane danie w innej odsłonie. Na to bym nie wpadła. Pyszne połączenie, szczególnie na zimne dni.
Idealne danie na jesienne wieczory :)
Marta, też tak właśnie uważam :)
Pysznie i adekwatnie do jesiennej aury!
A u mnie na kuchni bigos po prostu, ale podobnie, jak Twój gulasz z dużą ilością mięsa.
Myślę, ze i u mnie bigos pojawi się niedługo :)
To danie faktycznie idealne na zimowe wieczory. My wczoraj, po raz drugi się nim delektowaliśmy. I na
pewno nie po raz ostatni :-)
Dziękuję! Jak miło jak ktoś skorzysta z przepisu i jeszcze mu smakuje :)