Kapuśniak

Kapuśniak
9.5/10 - (4 votes)

Ostatnio było słodko. Dzisiaj dla odmiany będzie kwaśno. Nadal tradycyjnie, bo czy kapuśniak nie jest jedną z popularniejszych zup waszym kraju?

  • 2 l wywaru
  • 3- 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 20 g kiszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • sól

kapuśniak

Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Kapustę pokroić ( jeśli lubicie tzw. parzybrodę, można ten etap pominąć ) i dodać na patelnię, podlać wodą i poddusić do miękkości.

Teraz wszystko połączyć ze sobą i gotować razem ok. 10 minut. Jeśli trzeba doprawić do smaku solą.

kapuśniak

Smacznego :)



5 thoughts on “Kapuśniak”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here