Kapuśniak
Ostatnio było słodko. Dzisiaj dla odmiany będzie kwaśno. Nadal tradycyjnie, bo czy kapuśniak nie jest jedną z popularniejszych zup waszym kraju?
- 2 l wywaru
- 3- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 20 g kiszonej kapusty
- olej do smażenia
- sól
Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Kapustę pokroić ( jeśli lubicie tzw. parzybrodę, można ten etap pominąć ) i dodać na patelnię, podlać wodą i poddusić do miękkości.
Teraz wszystko połączyć ze sobą i gotować razem ok. 10 minut. Jeśli trzeba doprawić do smaku solą.
Smacznego :)
Ale dawno kapuśniaku nie jadłam.oj za dawno.
Ja właśnie jakoś też dawno nie gotowałam, chociaż to zupa pewniak u mnie w domu :)
Smaczny kapuśniaczek!
Właśnie zakupiłam wędzone żeberka i będzie też u mnie.
Pozdrowienia.
O jak ja bym chętnie przygarnęła takie wędzone żeberka :) Równiez pozdrawiam.
O tak, lubimy :-)