Zupa cebulowa
Aromatyczna zupa cebulowa z grzanką posypana żółtym serem. Prosta w przygotowaniu
- 750 g cebuli
- 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 szkl białego wina
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- bułka na grzanki
- żółty ser do posypania
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć na nią cebulę, lekko posolić, posłodzić i usmażyć na złoty kolor.
Usmażoną cebule przełożyć do garnka, dolać wywar i wino, zagotować. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta należy dodać wodę.
Jeżeli nie lubicie jak wam coś wpływa w zupie zmiksujcie ją. Jednak polecam zostawienie zupy w takiej formie z kawałkami cebuli.
Na patelni podsmażyć na małej ilości tłuszczu kromki bułki, tak żeby powstały grzanki. Ja smażyłam na maśle, bo tak mi smakuje najbardziej, ale można to zrobić na oleju.
Zupę rozlać do kokilek, lub innych naczyń które można zapiekać. Na każdej porcji położyć grzankę, posypać ulubionym żółtym serem i zapiec w piekarniku, do lekkiego zrumienienia sera.
Smacznego!
Super zupa! Muszę kiedyś taką ugotować :)
délicieux!!!