Tarta z figami, porem i kozim serem
Dawno temu zrobiłam podobna tartę, nawet ją obfotografowałam i planowałam wrzucić na blog. Niestety nie zapisałam przepisu.
Próbowałam znaleźć podobną w necie, ale nie trafiłam na nic co by mi pasowało.
Nie pozostało mi więc nic innego jak zrobienie jej tak jak mi się wydawało, że będzie pysznie.
Zrobiłam.
I powiem wam, że wyszło pysznie.
Zapiszcie więc sobie ten przepis, żeby wam nie zginął w czeluściach internetu i róbcie!
Z podanych składników wyjda dwie tarty, ale zapewniam was, że to żaden problem.
Znikną szybciutko.
Ser kozi najlepszy będzie taki w mini roladkach.
cisato:
- 2 szkl ( 320 g ) mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 0,25 szkl ( 60 ml ) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 0,5 szkl ( 75 g ) sezamu
- 1 łyżeczka soli
farsz:
1 duży por
- 6 dojrzałych fig
- 200 g sera miękkiego sera koziego
- 2 łyzki masła
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Mąkę wymieszać z sezamem i solą.
Dodać pokrojone w kostke masło, jajko, jogurt.
Zagnieść ciasto. Można do tego użyć malaksera lub zrobić to rękami.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować kulke. Spłaszczyć, tak by powstał ok 2 cm placek. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi oczyścić pora z brzydkich liści i piasku. Przeciąć na pół i pokroić w paski.
Na patelni roztopić masło, dodać pora, posolić i lekko poddusić.
Pod koniec dodać musztardę i miód. Wymieszać.
Piekarnik rozgrzac do 180°C.
Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30 cm. Brzegi nie muszą być równe.
Na ciasto nałożyć pora, pokrojone w plasty figi i kawałki koziego sera, zostawiając ok 3 cm wolnego brzegu.
Brzeg zawinąć tak by powstał rant tarty.
Włożyć do nagrzanego piekarnika razem z papierem do pieczenia. Można sobie pomóc podkładając do przeniesienia tarty deskę.
Piec ok 30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.