Pasta z ciecierzycy czyli coś jak hummus
Nigdy nie jadłam prawdziwego hummusu.
Naczytałam się o nim za to bardzo dużo, chciałam więc spróbować.
Wyszło smacznie, ale konsystencja zdecydowanie nie ta.
Powiem tak, mój robot nie za dobrze sobie daje radę z gęstymi produktami. Podejrzewam, że ciecierzyca była za twarda.
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki tahini
- sok z jednej cytryny
- 0,25 – 0,5 szkl oliwy
- 4 łyżki wody
- sól, kumin i wędzona papryka
do przybrania :
- oliwa
- ostra papryka
W malakserze zmiksować ciecierzyce z pastą tahini i soku z cytryny. W trakcie miksowania powoli dolewać oliwę i na końcu wlać wodę.
Pod koniec dodać sól, kumin i wędzona papryke.
Przed podaniem ozdobić oliwą i papryką.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.