Sałatka z pieczoną marchewką i kaszą bulgur
Święta minęły, ale to przecież wcale nie oznacza, że nie będziemy jeść pysznych rzeczy.
Ta sałatka posmakuje nie tylko wegetarianom.
Bardzo prosty skład. Żadnych udziwnień, no bo chyba nie można już kuminu uznać za bardzo egzotyczny.
Takie niby nic, a jednak ma w sobie to coś. Spróbujcie koniecznie.
- 1 szkl fasoli
- 1 szkl ( 220 g ) kaszy bulgur
- 6 – 7 szt ( 700 g ) marchwi
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1 szt cebuli
- pół łyżeczki cukru
- natka pietruszki
sos :
- soku z połowy małej cytryny
- 1,5 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Fasolę namoczyć i ugotować.
Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Marchew obrać i pokroić w plastry.
Dodać do niej miód, olej, sól i kumin i wymieszać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 º C przez 15 – 20 minut.
Jeżeli macie tylko skrystalizowany miód można przygotować sos do marchwi osobno i połączyć wszystko ze sobą lekko podgrzewając.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Posypać cukrem i odstawić na 15 – 20 minut.
Połączyć ze sobą składniki sosu : olej, miód, sok z cytryny i sól.
Natkę posiekać.
Wszystko składniki połączyć ze sobą i wymieszać z sosem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
pyszna i zdrowa sałatka!