Schab peklowany parzony
Jeżeli macie już dosyć sklepowych wędlin, spróbujcie zrobicić sobie taki domowy schab.
Wystarczy go zapeklować, a potem trzykrotnie zagotować.
Pracy z nim jest niewiele, ale potrzebujemy czasu na kolejne studzenia.
Tą metodą można przygotować też inne rodzaje mięs.
To świetna alternatywa dla przemysłowych szynek.
- 1,5 kg schabu
marynata :
- 2 l wody
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 100 g soli peklowej lub ilość podaną na opakowaniu odpowiednią do tej ilości wody
Wodę zagotować. Zdjąć z ognia.
Dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskie i pieprzu, sól peklową oraz cukier. Wymiesać do rozpuszczenia soli i cukru. Odstawić do ostygnięcia.
Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone ząbki czosnku.
Schab ułożyć w odpowiednio dużym pojemniku, zalać marynatą i odstawić na 4 dni do lodówki.
Zapeklowany schab wyjąć z zalewy.
W dużym garnku zagotować wodę.
Włożyć schab, zmniejszyć ogień, po 5 minutach wyłączyć.
Przykryć i odstawić do wystudzenia.
Zimne mięso wyjąć.
Wodę ponownie zagotować i postępować jak poprzednio.
I tak trzy razy.
Po trzecim wystudzeniu schab wyjąć i osuszyć. Zapakować i włożyć do lodówki.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Super schabik :) Mniam …
Domowe wędliny smakuja najlepiej!
Domowa wędlinka to jest hicior i powinna byc w kazdym domu. :)
w sklepach co raz częsciej można kupic wędliny dobrej jakosci, bez konserwantow, ale domowe mięsa to dopiero smak
Super na kanapeczki :-)
Pysznie bo domowo!
Uwielbiam własne wędliny.
Ja też, tylko zawsze jakoś ciężko mi się zabrać, a to w sumie takie proste :)
Pysznie wyglada, takiego jeszcze nie robiłam :)
Mój ten też był pierwszy tak robiony :)
I takiego schabu nie znajdzie się w żadnym sklepie:)
Prawda :)
ależ jasne mięsko!
Wyglada na kawał dobrego mięsiwa :)
Po pierwsze piękna fotka,, z babą,, :) schabik wygląda też smakowicie, pozdrawiam :)
Dziękuję, fotka piękna, bo tulipany piękne ;)