Szparagi, feta i suszone pomidory
Rozpoczynam sezon na szparagi!
Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam.
- pęczek szparag
- ser feta
- suszone pomidory
- orzechy włoskie
- sos ze zredukowany octem balsamicznym
Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy woda w garnku zacznie ponownie się gotować, szparagi przełożyć do przygotowanego naczynia. Przygotowane w ten sposób warzywa ( blanszowane i zahartowane ) zachowają swoją sprężystość.
Orzechy lekko połamać i podsmażyć na suchej patelni.
Szparagi ułożyć na talerzu. Posypać pokrojonymi pomidorami, pokruszonym serem i orzechami.
Całość polać sosem.
Celowo nie podałam ilości poszczególnych produktów, bo jak to z sałatkami bywa każdy zrobi ją po swojemu.
Smacznego :)
na blogach sezon szparagowy już się rozpoczał;) skusiłabym się na tak sałatkę, skomponowana bardzo smacznie!
Pojawiły się szparagi, więc nie sposób nie rozpocząć sezonu :)
Pyszne zestawienie :)
Uwielbiam szparagi, z feta sa pyszne!
Ale już sa polskie?
Te które kupowałam były podobno włoskie. Po dzisiejszej wizycie na targu, gdzie były ogórki małosolne, botwinka, młoda kapusta, to ja już nic nie wiem :(
Oj, jakie to musi byc pyszne razem połaczone :)
Wyszło faktycznie pysznie, chociaż dzieciaki powiedziały, że wolą bez sosu :)