Piernik trzytygodniowy
Jak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami.
Przepis jest prosty i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Pochodzi z forum CinCin i podała go tam Ewalukas, u mnie z małymi zmianami.
Ja upiekłam podwójną porcję.
W domu pachniało pięknie!
Piernik ten ma też tą zaletę, że przygotowany wcześniej czeka sobie na zjedzenie.
Jest pyszny, mięciutki i z całą pewnością będę go powtarzała, bo znika w szybkim tempie!
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g miodu
- 40 g masła
- 1 opakowanie ( 20 g ) przypraw do piernika*
- 2 jajka
- 30 ml wódki ( ja użyłam whisky )
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1/3 szkl. wody
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g rodzynek
dodatkowo :
- 50 ml naparu kawy
- 100 ml wódki
- czekolada
- mleko
- olej
- powidła śliwkowe
Śliwki jeśli są mocno wysuszone trzeba wcześniej namoczyć w wodzie i odcedzić, pokroić.
W dużym garnku podgrzać cukier, miód i przyprawy.
Przestudzić i wymieszać z jajkami.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao i sodą.
Wsypać do masy miodowej, dodać bakalie i alkohol i wszystko wymieszać.
Ciasto będzie dość gęste, ja na szczęście mam w domu nastolatka który chętnie pomógł. Możecie też użyć do tego robota planetarnego z hakiem.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 12 x 25 cm wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ponad godzinę.
Ciasto trzeba sprawdzić patyczkiem.
Upieczony piernik zawinąć bawełnianą lub lnianą ścierkę i zostawić tydzień.
Po tygodniu piernik nasączyć kawą wymieszaną z wódką.
Można wymieszać całą wódkę z kawą i podzielic na poł, albo wymieszac połowe porcji teraz, a połowe za tydzień.
Piernik ponakłuwać wykałaczką i zalać porcją kawy z alkoholem. Możecie to zrobić na papierze do pieczenia i zostawic ciasto na nim na godzinę.
Ponownie zawinąć ciasto i odstawić na kolejny tydzień.
Dwa tygodnie po upieczeniu piernik przekroić wzdłuż na 3 częsci.
Nasączyć pozostałym alkoholem z kawą, przełożyć powidłami.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka i łyżkę oleju, wymieszać i oblać nią piernik.
Po zastygnięciu owinąć szczelnie i odstawić na kolejny tydzień.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Agnieszko a ja mam pytanie: gdzie trzymasz zawinięty w ściereczkę piernik? Na zewnątrz, w szafce….i czy tylko ściereczka czy jeszcze jakiś papier, folia…. Tak pytam, bo upiekłam ten piernik ( właściwie to pierwszy w moim życiu…) i nie chcę popełnić jakiegoś błędu ;)
W przepisie było, żeby trzymać w foli, ale też piszą, że sprawdzają czy nie pleśnieje. Ja zawsze pierniki trzymam w ścierkach, więc i teraz trzymam też. Zastanawiam się jak po nasączeniu, ale myślę, ze dalej zostanie w ścierce :)
A widzisz, to cenna uwaga z tym pleśnieniem. Piszą też, że papier do pieczenia mógłby być…
No dobra, ale zawinięty w ściereczkę do szafki czy np. na chlodnym parapecie…?
U mnie leży na parapecie.
U mnie też :) dzięki za rozwianie wątpliwości ! ;)
Proszę uprzejmie, mam nadzieję, ze nam się udadzą te pierniki :)
Apetycznie!
piernik ja malowany!
Muszę kiedyś taki zrobić, ale w tym roku chyba nie dam rady, wygląda pysznie:)
Pięknie wyrósł ;)
Można powiedzieć, że piernik wiekowy :)
Fajny ten piernik :) Jeszcze takiego nie próbowałam – wygląda apetycznie! :)
Wygląda pysznie, uwielbiam zapach piernika :)
O fajny, prosty przepis…..kawa, alkohol…. brzmi to pysznie :) może się skuszę….
Pierniki uwielbiam bardzo. O takim przepisie jeszcze nie słyszałam. Samo zdjęcie piernika zachęca do wypróbowania :-)
Ten przepis brzmi pysznie!
Uwielbiam piernikowe ciasto.
Smaczniutki :D
Lubię pierniki :-) ja w tym roku robię po raz pierwszy długodojrzewający :-)