Chłodnik pomidorowy
W taki upał nie mam ochoty na gotowanie.
A i na jedzenie ciepłych dań też na szczęście nikt nie ma ochoty.
I w takie dni właśnie idealnym daniem może okazać się chłodnik.
Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy.
Sposobów robienia go jest całe mnóstwo, tak jak to bywa w przypadku bardzo popularnych w jakimś regionie dań.
Podobno główny bój idzie o to czy ma być z dodatkiem chleba czy bez. U mnie, odchudzona wersja czyli będzie bez.
- 1 kg pomidorów
- 2 szt. (100 g ) ogórki gruntowe
- 1- 2 szt (50 g ) szalotka
- 1 szt. ( 250 g ) papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Ogórki, szalotke, czosnek obrać.
Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennnego.
Przygotowane warzywa pokroić w kostkę.
Wrzucić do blendera i miksować.
Dodać oliwę i wszystko wymieszać.
Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Schłodzić w lodówce.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
W sam raz na upały :-)