Jagodzianki

Wiedzieliście, że 2 lica obchodzimy dzień jagodzianki!
I nic dziwnego, bo kiedy piec jagodzianki jak nie teraz, kiedy w lesie pojawiły się już jagody.
A jak jagody to u mnie w domu koniecznie muszą być jagodzianki.
Tak więc dzisiejszy dzień jest doskonałym pretekstem żeby je upiec.
Nie wiem który to już będzie przepis na jagodzianki na blogu, ale przecież jagodzianek nigdy za wiele. A im więcej przepisów, tym łatwiej będzie wam wybrać wasz ulubiony.
Bułeczki można posypać kruszonką, ale nie jest to konieczne, pyszne są też bez niej.
Jeżeli kruszonki będzie dla was za dużo, to przesypcie ja do zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki.
Spokojnie poczeka tam tydzień czy dwa na kolejny wypiek, do którego będziecie mogli jej użyć.
Polecam jednak zużyć całą kruszonkę. Posypcie nią obficie bułeczki.
Do jagód można dodać cukier, ale nie jest to konieczne.
W przypadku kwaśnych jagód dobrze jest posypać jagodzianki cukrem pudrem po upieczeniu.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 bułek.
- 550 g mąki pszennej 450 lub 550
- 200 g mąki krupczatki
- 6 + 1 łyżki ( 90 + 15 g ) cukru
- 270 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 120 g masła
- 3 łyżki oleju
- ¼ łyżeczki soli
jagody:
- ok 750 g jagód
- 2 czubate łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )
dodatkowo :
- białko do posmarowania jagodzianek
opcjonalnie kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z 5 – 6 łyżkami mleka. Odstawić żeby zaczęły rosnąć.
Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać do niego pozostałe mleko.
Jajka i żółtka razem z pozostałym cukrem ubić do białości.
Do ubitych jajek dodać obie mąki, sól i zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać. Powoli w trakcie wyrabiania dodawać ciepłe mleko z masłem.
Na koniec dodać olej.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć, jeżeli są jakieś listki to dobrze by było je wyjąć. Osuszyć na sicie.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąc je z miski i podzielić na kawałki o wadze 65-70 g.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Z porcji ciasta formować placki. Na każdy kłaść porcję jagód ( ok.1 – 2 łyżki ) i sklejać je starannie formując bułeczki.
Przygotowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby sklejenie było od spodu.
Odstawić na 15 minut.
Jeżeli chcecie mieć jagodzianki z kruszonką, to trzeba wymieszać cukier z mąką. Dodać posiekane zimne masło i rozetrzeć do uzyskania kruszonki.
Po wyrośnięciu posmarować bułeczki białkiem i jeśli chcecie posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić termoobieg na 180ºC.
Piec przez 30 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Przepyszne jagodzianki wychodzą z tego przepisu, uwielbiam :)
Zrobiłam ,ale z borówką wyszły przepyszne zniknęły w oka mgnieniu w brzuszkach moich dzieci
Uwielbiam, a widokl buzi brudnej od jagód kojarzy mi się zawsze z beztroskim dzieciństwem :)
Wreszcie dobry przepis – próbowałam wielu, ciasto drożdżowe jest wymagające już od samego wyrabiania, fajnie się czyta ale jagodzianki są na prawdę wymagające.
Przy najbliższej okazji kupię jagody i zrobię, bo wygladają mega pysznie