Burgery z zielonej soczewicy
Dawno nie było żadnych kotletów warzywnych, ale przecież to nie oznacza, że z nich zrezygnowałam.
Robię je nadal w różnych wariantach.
Po dłuższej przerwie od ich robienia zawsze zastanawiam się dlaczego? Dlaczego tyle czasu ich nie robiłam.
Dzisiaj burgery z zielonej soczewicy. Bardzo proste w przygotowanie, łatwe w formowaniu i nierozwalające się podczas smażenia.
Spróbujecie?
Szklanka ugotowanej soczewicy to pół szklanki suchej soczewicy.
- 1 szkl ( 180 g )ugotowanej soczewicy
- ½ szkl ( 70 g ) nasion słonecznika
- ½ szkl ( 70 g ) mąki z ciecierzycy
- 1 średnia ( 100 g ) marchewka
- 1 średnia ( 100 g ) cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kawałki.
Do misy malaksera włożyć soczewicę, ziarna słonecznika, marchewkę, cebulę, jajko, sos Worcestershire i czosnek. Wsypać mąkę z ciecierzycy i przyprawy.
Całość zmiksować na jednolitą masę.
Mokrymi rękoma formować kotlety. Z tej porcji powinno wyjść 6 – 7 burgerów, w zależności od wielkości.
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć burgery z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać w bułce lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Muszą być pyszne. Jutro zrobię.