Bagietki z mąką pełnoziarnistą
Przepis na kolejne bułki, tym razem bagietki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
- 1 szkl ( 170 g )mąki pełnoziarnistej
- 1 szkl ( 180 g ) mąki pszennej
- 0,75 szkl ( 225 ml ) wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki zagnieść, ręcznie lub w maszynie. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 4 części. Formować długie i cienkie bagietki. Jeżeli macie formę do bagietek , wystarczy je tam przełożyć pamiętając o dobrym oprószeniu mąką , a jeśli nie macie połóżcie je po prostu na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia w większych odległościach.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Naciąć je czymś ostrym ( nożem lub żyletką ).
Piekarnik nagrzać do 200 º C. Piec do zrumienienia.
U mnie bagietka z pastą z czerwonej soczewicy.
Smacznego :)
Wow, to da się takie zrobić samemu? Super :-)