Naan z patelni
Zawsze kiedy pojawia się na naszym stole danie z kuchni indyjskiej obok musi być ryż i naan.
Równie chętnie zamawiam je w restauracjach i choć te domowe smakują inaczej, to ja bardzo je lubię i często robię.
Jeżeli jakieś zostaną na następny dzień ( co nie zdarza się często ) można je położyć na gorącej patelni i podgrzać.
Przepis z tego samego źródła co na kurczaka korme .
- 2 szkl. ( 350 g ) mąki
- 0,5 szkl. ( 150 g / 150 ml ) mleka
- 0,5 szkl. (160 g /150 ml ) jogurtu
- 3/4 łyżeczki ( 5 g )sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki ( 2 g ) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru (10 g ) cukru
- 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
- 1/2 łyżki ( 5 g ) oleju
Mleko, jogurt i olej wlać do miski.
Makę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Mokre składniki połączyć z suchymi i zagnieść ciasto.
Przykryć i zostawić na pół godziny.
Po odpoczynku ciasto podzielić na 16 części i rozwałkować na cienkie placki. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron.
Po usmażeniu wkładać w folię spożywczą, zachowają elastyczność i ciepło, do czasu usmażenia ostatniego i podania.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Właśnie spałaszowaliśmy naan z moim curry z rodzynkami. Dziękuję za przepis. Pyszne!
Bardzo się cieszę :)