Rosół / wywar na zupy
Rosół to ulubiona zupa mojej modszej córki. Ona rosół może jeść na okrągło.
Przygotowanie go nie jest skomplikowane, ale wymaga dużo czasu.
Oczywiście ile gospodyń tyle przepisów na rosół.
Ja gotuję tak jak poniżej, bo taki lubimy najbardziej.
Nie mniej jednak każda gospodyni musi sobie metodą prób i błędów wypracować swoją własną recepturę.
Moim zdaniem ważna jest jedna rzecz : absolutnie w garze nie może wylądować kostka rosołowa, jest ona doskonale zbędna.
Ponieważ nie wszyscy przepadają za rosołem jak młoda, to część zupy stanowi bazę/wywar do innych zup.
- 2 kacze nogi lub 2 ćwiartki kurczaka lub ćwiartka kurczaka
- kawałek szpondra wołowego
- włoszczyzna ( 5-6 marchewek, 3 pietruszki, kawałek selera, mały por)
- cebula
- sól
- przyprawy wg uznania ( ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, lubczyk)
W dużym garnku przygotować 3 litry wody i włożyć do niego mięso.
Postawić na palniku i ustawić płomień lub moc kuchenki na małą moc.
Włoszczyznę obrać. W razie potrzeby przeciąć na pół lub mniejsze kawałki.
Dodać do mięsa.
Zupa powinna sobie lekko pyrka, nie wolno dopuścic do tego żeby się gotowało.
Cebulę przypalić na palniku i dorzucić do garnka.
Zostawiamy na 2,5 godziny co najmniej, ale może to być i 5 godzin. W razie potrzeby uzupełniać to co odparowało zimna wodą.
Po tym czasie dodać sól i wybrane przez was przyprawy.
Zostawić na płycie jeszcze 30 minut.
Ugotowaną zupę przecedzić.
Podawać z makaronem , marchewką i mięsem. Posypać natka pietruszki.
Rosół z powodzeniem można mrozić i wykorzystywać kiedy nam przyjdzie ochota.
U mnie jak już wspominałam tak przygotowana zupa jest wywarem i bazą do innych zup oraz dodatkiem do sosów.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.