Zupa kurkowa

Zupa kurkowa
10/10 - (2 votes)

Lubicie kurki?

To moje ulubione grzyby.

Dlatego od razu gdy się pojawiły na rynku musiały trafić do mojej kuchni, a trzeba było zadecydować co z nich zrobić.

Pomysłów jak zawsze było wiele.

Sos do kaszy albo makaronu?

Może jajecznica z kurkami na śniadanie?

A może po prostu zupa kurkowa?

  • 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 300 g kurek ( oczywiście może być i więcej )
  • 2 szt. ( 250 g) cebuli
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 szt. ( 150 g ) marchewki
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju
  • 200 g śmietany 12 %
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

zupa kurkowa

Warzywa obrać.

Kurki oczyścić.

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości posolonej wody.

Pokrojoną w kostkę cebulę i kurki obsmażyć na oleju.

Kiedy warzywa zmiękną, do gotujących ziemniaków i marchwi dodać kurki i wywar.

U mnie był wywar drobiowy, ale równie dobrze może to być wywar z samych warzyw.

Całość gotować razem 10 minut.

Do śmietany dodać trochę ciepłej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę dodać do zupy.

Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba to jeszcze posolić.

Posypać natką pietruszki i gotowe.

zupa kurkowa

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here