Zupa kurkowa
Lubicie kurki?
To moje ulubione grzyby.
Dlatego od razu gdy się pojawiły na rynku musiały trafić do mojej kuchni, a trzeba było zadecydować co z nich zrobić.
Pomysłów jak zawsze było wiele.
Sos do kaszy albo makaronu?
Może jajecznica z kurkami na śniadanie?
A może po prostu zupa kurkowa?
- 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego
- 300 g kurek ( oczywiście może być i więcej )
- 2 szt. ( 250 g) cebuli
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 szt. ( 150 g ) marchewki
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- 200 g śmietany 12 %
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Warzywa obrać.
Kurki oczyścić.
Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości posolonej wody.
Pokrojoną w kostkę cebulę i kurki obsmażyć na oleju.
Kiedy warzywa zmiękną, do gotujących ziemniaków i marchwi dodać kurki i wywar.
U mnie był wywar drobiowy, ale równie dobrze może to być wywar z samych warzyw.
Całość gotować razem 10 minut.
Do śmietany dodać trochę ciepłej zupy i wymieszać. Zahartowaną śmietanę dodać do zupy.
Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba to jeszcze posolić.
Posypać natką pietruszki i gotowe.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.