Zupa sojowa
Prosta i pożywna. Jedyny minus to czas przygotowania. Jeśli nie mamy zamrożonej ugotowanej soi i musimy zaczynać od namoczenia soi. Zupa w sam raz na nadchodzące zimne wieczory.
- 200 g suchej soi
- duża cebula
- marchewka
- 300 g kiszonej kapusty
- olej do smażenia
- łyżeczka kminku
- łyżeczka majeranku
- sól
Soję namoczyć na noc, a potem ugotować na miękko.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, dołożyć do cebuli i dalej smażyć.
Kapustę pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją jeszcze przed tym przepłukać.
Wszystko połączyć w garnku, zalać wodą, doprawić i gotować razem pół godziny. Oczywiście jak z każdą zupą, dłuższe gotowanie nie zaszkodzi.
Smacznego :)