Klopsiki z piekarnika w trzech odsłonach
Dzisiaj przepis na malutkie kuleczki z mięsa mielonego. Fajny sposób na przekąskę, Smaczne zaraz po wyjęciu z piekarnika oraz na zimno.
- 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa )
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- kilka pomidorów suszonych
- 2 – 3 łyżki kaparów
Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju.
Kajzerkę namoczyć w wodzie.
Mięso wymieszać z przestudzoną cebulą, jajkami, odsączoną kajzerką, musztardą i solą. Ja wyrabiam masę ręką.
Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać drobno posiekane pomidory, do drugiej rozdrobnione kapary, a trzecią zostawić bez dodatków.
Naczynie żaroodporne, albo blachę posmarować cienką warstwą oleju.
Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiegi i układać w naczyniu obok siebie. U mnie potrzebne były 2 duże naczynia.
Piec w 200ºC przez 40 minut. Kiedy zrumienią się od góry, można je przewrócić, żeby były równo upieczone ze wszystkich stron.
Smacznego :)
Świetne klopsiki – na sam widok zrobiłam się głodna :D
Ale fajne klopsiki, wpraszam się na obiad :)
Miło by było :)
Po prostu pycha :)
Pyszne klopsiki, wyglądają apetycznie, spory zapas przygotowałaś :)
Dużo gości miałam, wszystkie zniknęły :)
Lubię klopsiki w sosie koperkowym i takie z piekarnika.
Też lubię klopsiki w sosie. Te były podawane na zimno jako przekąska :)