Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi

Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi
9.4/10 - (12 votes)

W grudniowej piekarni Amber piekliśmy taki oto chleb, który wybrała Agnieszka z bloga Bochen Chleba, a przepis pochodzi z bloga Chili und Ciabatta.

Powiem szczerze, że za pierwszym razem odniosłam spektakularną klapę, chleb mi po prostu nie wyszedł. Nie pamiętam, kiedy poprzednio coś tak bardzo mi się nie udało. Ponieważ do publikacji wpisu został jeden dzień postanowiłam zawalczyć i spróbować ponownie. Druga próba była udana, chociaż chleb wcale nie przypomina swojego pierwowzoru. Pewnie duże znaczenia ma tu rodzaj mąki.

U mnie przepis z moimi zmianami, czyli taki jaki ja piekłam.

chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi

zaczyn :

  • 200 g mąki żytniej 720
  • 30 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 190 g wody

zaparka :

  • 65 g płatków żytnich
  • 65 płatków owsianych
  • 260 g wrzącej wody

ciasto właściwe:

  • 590 g mąki pszennej 720
  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 340 g wody
  • cały zaczyn
  • cała zaparka
  • 18 g soli

chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi

Przepis oryginalny możecie zobaczyć w linku wyżej. Ja robiłam tak. Nie są to wielkie zmiany, ale są.

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 18 – 20 godzin.

Płatki zalać wodą, wystudzić, wstawić do lodówki.

Następnego dnia wyjęłam z lodówki płatki, żeby je trochę ogrzać.

W misce do zaczynu dodałam wodę i mąki i zgodnie z przepisem wyrabiałam ciasto mikserem. Po tym czasie dodałam sól i płatki owsiane, o których przy pierwszym mieszaniu po prostu zapomniałam. Wyrabiałam, aż całość się dobrze połączyła. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, przykryć ścierką. Zostawić do wyrastania na 2 godziny. Co pół godziny rozciągać i składać ciasto.

Wyrośnięte ciasto podzielić na części, uformować bochenki i dobrze osypane mąką wsadzić do koszyków. Zostawić je na godzinę, u mnie trwało to

Po tym czasie przełożyć je na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC, od razu zmniejszyć temperaturę do 240°C. Po 5 minutach przestawić piekarnik na 230ºC i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie ustawić 210ºC. Chleb wyjąc po 30 minutach.

chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi

Smacznego :)

Grudniowy chleb na blogach:
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Fabryka kulinarnych inspiracji
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
NieŁad mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smak mojego domu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne



24 thoughts on “Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here