Krem z pieczonych buraków
Ponieważ zostało mi sporo pieczonych buraków, trzeba było je wykorzystać i tak powstała zupa krem z pieczonych buraków.
Jezeli macie w domu buraki i planujecie je upiec, najlepiej jest to zrobić przy okazji pieczenia w piekarniku innego dania.
Pieczone buraki w lodówce mogą leżeć kilka dni.
- 1 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
- ( 600 g ) buraków
- 1 szt ( 200 g ) jabłko
- sok z cytryny
- sól
dodatkowo :
- 50 g jogurtu
- 1 duża łyżka ( 30 g ) chrzanu
Buraki umyć i osuszyć. Nie odcinać końcówek.
Buraki włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć folią aluminiowa lub jeżeli naczynie ma pokrywką to nią.
Buraki powinny być podobnej wielkości, wtedy wszystkie upieka się w tym samym czasie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec w zależności od wielkości 60 – 90 minut.
Czy buraki sa upieczone można sprawdzic widelcem, jeżli widelec w nie wchodzi znaczy sa gotowe.
Upieczone i wystudzone buraki obrać i pokroić w kostkę. Jeżeli nie chcecie albo nie możecie czekać upieczone buraki możecie zalać na chwilę zimną wodą, unikniecie poparzeń przy ich obieraniu.
Jabłko obrać, oczyścic z gniazda nasiennego i pokroić na cząstki.
Wywar zagotować i dodać pieczone buraki i jabłko.
Gotować razem 15 – 20 minut.
Doprawić sokiem z cytryny.
Zupę przestudzić i zmiksować.
Doprawić solą.
Jogurt wymieszać z chrzanem i doprawić nim zupę.
Krem z buraków można jeść na zimno i na gorąco.
Smacznego !
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.