Zielone curry
Jeżeli używamy gotowej pasty curry, to przygotowanie tego dania jest banalnie proste.
Czasami słyszę, że trudno znaleźć przyprawy czy dodatki, a nawet pasty curry. Z moich obserwacji wynika, że jest to coraz prostsze i bez problemu mozna to wszystko dostać w marketach.
Dzisiajsz propozycja to pyszne, kremowe i pełne smaków zielone curry.
W tym przypadku nie będziecie potrzebowali wielu egzotycznych dodatków.
I jak pięknie bedzie pachniało w całym domu.
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g groszku cukrowego
- pół małej czerwonej papryki
- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki zielonej pasy curry (ilość zależy od jej ostrości i tego jak ostre chcemy mieć danie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- pół łyżeczki chilli
- olej
- sól
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Zdjąć je z patelni.
Czosnek i imbir posiekać jak najdrobniej.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać olej. Wrzucić na niego pastę curry i czosnek z imbirem. Wymiesac i przesmażyć przez 1 – 2 minuty.
Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać.
Dołożyć groszek cukrowy, pokrojoną w cienkie paski paprykę i mięso.
Jeśli sos będzie za gęsty można go rozrzedzić dolewając bulion lub wodę. Dusić wszystko razem 5 – 10 minut.
Podawać z ryżem.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.