Smalec z cebulą i jabłkiem
Kolejny smalec, tym razem bardziej tradycyjny.
- ok. 500 g słoniny bez skóry
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka majeranku
Słoninę drobno porkoić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Na patelni lub w garnku o grubym dnie podgrzewać słoninę, aż do wytopienia tłuszczu i powstania skwarek. Dodać cebulę, mieszając zeszklić. Dodać jabłko i majeranek. Wymieszać, chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Po lekkim przestudzeniu przelać do słoików. Kiedy smalec zacznie zastygać mieszać od czasu do czasu, żeby dodatki były rozłożone równo w całym smalcu.
Smacznego :)
oj jak ja lubie takie polskie klimaty:) smalec…smalczyk … mniam