Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą
Kocham pierogi. Nawet nie tak bardzo przeraża mnie konieczność spędzenia w kuchni dłuższego czasu w związku z ich przygotowaniem. Są pyszne.
farsz :
- 700 g mięsa ( wieprzowina lub drób )
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Do tych pierogów spokojnie można użyć mięsa, które zostało nam z gotowania wywaru, czy po wczorajszym obiedzie. Jeśli nie mamy żadnych resztek, a mamy ochotę na pierogi, nic nie szkodzi.
Kapustę podgotowujemy.
Na patelni podsmażamy obrana i pokrojona w kostke cebulę. Dodajemy do kapusty.
Jesli mamy ugotowane mięso, to kroimy je w kostkę i tez dorzucamy do kapusty. Jeśli jednak mamy tylko surowe mięso, to również je kroimy w kostkę, ale przed dodaniem go do kapusty obsmażamy je na patelni z dodatkiem oleju. Dalej postepujemy tak samo, czyli dusimy wszysko razem. W drugim wariancie potrwa to dłużej, bo więcej czasu potrzebujemy na doprowadzenia mięsa do miękkości. Po ostudzeniu wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wałkujemy ciasto, wycinamy koła, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Wystarczą 3 -4 minuty od wypłynięcia, żeby pierogi były gotowe.
Smacznego :)
Dziś robiłam farsz z tego przepisu. Mniam, mniam – palce lizać ???????????? Rodzinka się zajadała pierożkami.