Caponata
Caponata to danie, które kojarzy mi się z wakacjami.
Na szczęście jego smakiem można się cieszyć przez cały rok, bo składniki do jego przygotowania można kupić w dowolnej chwili.
Jeżeli nie lubicie kwaśnych rzeczy możecie trochę zmniejszyć ilość octu w przepisie.
- ok. 1 kg ( 3 nieduże szt. ) bakłażana
- 1 szkl passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone
- 1 słoik oliwek bez pestek czarnych lub zielonych (150 g po odlaniu zalewy )
- 1 słoiczek kaparów ( 60 g po odlaniu zalewy )
- 1 duża cebula
- 1/2 szkl ( 125 ml ) jasnego octu
- 3 łyżki ( 60 g ) cukru
- sól
- olej
Bakłażana pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim bakłażana.
Bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posoloną cebulę.
Oliwki pokroić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości mogą być połowy lub krążki.
Do cebuli dodać dodać bakłażana, wymieszać.
Dołożyć oliwki, kapary, pomidory i passatę i dusić 15 – 20 minut.
Doprawić octem, cukrem i solą.
Wszystko zamieszać i zagotować.
Odstawić do przestygnięcia.
Caponate po wystudzeniu można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Smak wakacji, ale i w domu smakuje wspaniale.
Czy można pominąć bakłażana?
Nigdy nie próbowałam, ale pewnie można, tylko pewnie trzeba zwiększyć ilość pozodtałych warzyw.
Dziekuję za przepis, wchodzi na stałe do mojego menu.
Bardzo lubię i robiłam już kilka razy.
Dołożyłem jeszcze trochę papryki i wyszło bardzo dobre.
Ubóstwiam!
Muszę koniecznie zrobić, bo wygląda bardzo smacznie.
Robię troszkę inaczej, ale nastepnym razem zrobię według tego przepisu.
Jakie to jest dobre! Moglabym jeść codziennie.